Stålforing og røgsugere

Stålforing hvorfor?

Hvis man er på udkig efter en ny brændeovn og har en ældre muret skorsten, kan det ofte være nødvendigt at sætte en stålforing i, hvis man ikke har isokern eller ikke har den rette størrelse isokern (se forklaring på isokern længere nede). Det skyldes, at den eksisterende skorsten ikke kan skabe det nødvendige træk hurtigt nok og for at undgå kondensproblemer, hvor en muret skorsten står og er fugtig for oven og derved kan frostsprænge..

En stålforing er simpelthen et stålrør der bliver sat ind i din murede skorsten, der bliver lagt en dækplade for oven, den dækker af så det ikke regner ned ved siden af stålforingsrøret. Der kommer også en hætte på din skorsten.

En stålforing bruger kun cirka 1/20 varmeenergi på at blive varm i forhold til en muret skorsten. Det betyder, at stålforingen bliver meget hurtigere varm end den murede skorsten, hvorved trækket i skorstenen etableres hurtigt – det er specielt en fordel ved nye brændeovne og med en pejseindsats, som ofte har problemer med trækket i opstartsfasen. De moderne og miljøvenlige brændeovne og pejseindsatse afgiver koldere røggasser end tidligere, da det er ensbetydende med højere virkningsgrad. Det betyder dog også, at temperaturen i skorstenen derved bliver lavere, hvorved trækket formindskes.

Har jeg isokern i min skorsten?

En isokern ligner lidt en blanding af cement og leca, som er sat på indersiden af skorstenen. Du har en renselem hvor du kan komme ind og så vil det være en rigtig god ide at måle størrelsen på skorstenen indvendig (uanset om du har isokern eller ikke) Størrelsen må ikke være større end 18cm på din isokern – for så er det der man anbefaler en stålforing. Hvis du har en isokern der er firkantet og måler 15x24cm – så kan den godt gå, men der anbefaler vi at der kommer en hætte på din skorsten (det anbefaler vi i alle tilfælde).

Så inden du kommer ind til os vil det være dejligt hvis du har målt:
Højde på din skorsten (ca. mål) – fra bund til top
Størrelsen på indvendige hul (gennem renselemmen)

Monteringen af en stålforing er fradragsberettiget, da det er en miljøforbedring.

Røgsugere

En røgsuger reducerer røg fra brændeovnen og dermed røg i stuen og udenfor. Derfor kan du med en røgsuger tænde op i brændeovnen uden at bekymre dig om røg i stuen eller hos naboerne.

BlueChimneys røgsuger passer som standard på de fleste skorstene – både til muret skorsten og stålskorsten. Exodraft findes i forskellige modeller.

Røgen trækkes op gennem skorstenen ved hjælp af et indirekte sug, som samtidig blander røgen op med udendørsluft. Man undgår et for kraftigt sug, som trækker varmen ud af brændeovnen og ødelægger den gode brændselsøkonomi. Du får altså bedre træk i skorstenen med en røgsuger.

Med et godt skorstenstræk udvikler ilden sig hurtigere og giver hurtigere en højere temperatur. Det medfører mindre røg fra skorstenen i stue og udenfor… dvs. mindre forurening.

BlueChimney har en 24V svagstrømsmotor, der bruger meget lidt strøm og kræver ikke jordtilslutning. Har man adgang til en almindelig stikkontakt, er det ikke nødvendigt med besøg af en elektriker.