Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Stålforing og røgsugere

Hvorfor stålforing?

Hvis man er på udkig efter en ny brændeovn eller pejseindsats og har en ældre muret skorsten, kan det ofte være nødvendigt at sætte en stålforing i, hvis man ikke har isokern eller ikke har den rette størrelse isokern (se forklaring på isokern længere nede).

Når vi snakker om at sætte en stålforing ned skyldes det, at den eksisterende muret skorsten ikke kan skabe det nødvendige træk hurtigt nok og så vil røgen hellere ud i stuen end den vil stige opad… Grunden til at den muret skorsten ikke trækker nok, er fordi den bliver varmet for langsom op, de nye ovne lukker ikke så meget varme ud i skorstenen, som de gamle ovne… man siger at de gamle lukkede 70% af varmen ud i skorstenen, hvor de nye kun lukker 30% af varmen ud i skorstenen. 

Hvad er en stålforing?

En stålforing er simpelthen et stålrør der bliver sat ind i din murede skorsten, der bliver lagt en dækplade for oven, den dækker af så det ikke regner ned ved siden af stålforingsrøret. Der kommer også en hætte på din skorsten.

En stålforing bruger kun cirka 1/20 varmeenergi på at blive varm i forhold til en muret skorsten. Det betyder, at stålforingen bliver meget hurtigere varm end den murede skorsten, hvorved trækket i skorstenen etableres hurtigt – det er specielt en fordel ved nye brændeovne og pejseindsatse, som ofte har problemer med trækket i opstartsfasen. De moderne og miljøvenlige brændeovne og pejseindsatse afgiver koldere røggasser end tidligere, da det er ensbetydende med højere virkningsgrad. Det betyder dog også, at temperaturen i skorstenen derved bliver lavere, hvorved trækket formindskes.

Er der en åben pejs i dit hus og det er der du gerne vil have en pejseindsats sat i, så skal der en stålforing i. Typisk hedder hullet i skorstenen 24x24cm og det kommer aldrig til at fungere med en ny ovn, hvis ikke der kommer en stålforing i.

Har jeg isokern i min skorsten?

Du har en renselem hvor du kan komme ind for at måle, det vil være en rigtig god ide at måle størrelsen på skorstenen indvendig (uanset om du har isokern eller ikke) Størrelsen må ikke være større end 18cm på din isokern – for så er det der man anbefaler en stålforing. Du kan også altid stikke din mobiltelefon ind og tage et billede op mod himlen, så kan man i hvert fald se om hullet er firkantet eller rund.

Så inden du kommer ind til os vil det være en god ide hvis du har målt:

  • Højde på din skorsten (ca. mål) – fra bund til top
  • Størrelsen på indvendige hul (gennem renselemmen)
  • Gerne nogle billeder af skorstenen på alle etager

Røgsugere

BlueChimney logo

BlueChimney røgsuger

BlueChimneys røgsuger passer som standard på de fleste skorstene – både til muret skorsten og stålskorsten

Røgen trækkes op gennem skorstenen ved hjælp af et indirekte sug, som samtidig blander røgen op med udendørsluft. Man undgår et for kraftigt sug, som trækker varmen ud af brændeovnen og ødelægger den gode brændselsøkonomi. Du får altså bedre træk i skorstenen med en røgsuger.

Med et godt skorstenstræk udvikler ilden sig hurtigere og giver hurtigere en højere temperatur. Det medfører mindre røg fra skorstenen i stue og udenfor… dvs. mindre forurening.

BlueChimney har en 24V svagstrømsmotor, der bruger meget lidt strøm og kræver ikke jordtilslutning. Har man adgang til en almindelig stikkontakt, er det ikke nødvendigt med besøg af en elektriker.

Exodraft røgsuger

Ved at installere en Exodraft-røgsuger på din skorsten opnår du nem og hurtig optænding uden en tilsodet ovn. Og med fjernbetjeningen i hånden vil du være i stand til at styre den fra din lænestol. Således opnår du den fulde fornøjelse af din brændeovn uden nogen af ulemperne.

Der er altså rigtigt mange gode grunde til at købe en røgsuger. Lige fra komfort ved optænding, til et åbenlyst svar omkring sundhed. Du får mere varme ud af dit brænde og ikke mindst vil man kunne få langt mere glæde ud af sin brændeovn ved blot at have en røgsuger. Exodrafts røgsugere findes i forskellige størrelser, så de passer til din skorsten.

Stålforing

Har du brug for en røgsuger, så kan du ringe til Erik på 75722693, så kan I sammen finde den rigtige størrelse og finde ud af hvad netop du har behov for.

Vi monterer i og omkring:

Vejle, Horsens, Juelsminde, Fredericia, Middelfart, Kolding og Billund

Ring til os eller besøg os i butikken – så hjælper vi dig på vej

VI HOLDER LUKKET

9. maj & 10. maj

Vi er tilbage mandag d. 13/5-2024 ✨